Participatiewet
Verantwoordelijkheden en wettelijke bepalingen
Meer mensen die het zonder ondersteuning op de arbeidsmarkt niet redden, aan werk helpen. Dat is het doel van de Participatiewet, die op 1 januari 2015 van kracht werd. Deze wet kwam in de plaats van de oude bijstandswet (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en deel van de Wajong (jonggehandicapten).
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. Dat betekent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat mensen met een beperking, als ze enigszins kunnen, betaald werk verrichten, bij voorkeur bij een reguliere werkgever. Mensen kunnen niet langer een plek krijgen in de sociale werkvoorziening. Wie minder dan het minimumloon verdient, krijgt een aanvulling in de vorm van een uitkering.
Hoe gemeenten de Participatiewet uitvoeren, is verschillend. Ze kunnen daarin eigen keuzes maken. Het Rijk heeft de doelen en de kaders vastgesteld, gemeenten krijgen van het Rijk budget om bijvoorbeeld loonkostensubsidies of ‘beschut’ werk te kunnen inzetten.
Gemeenten werken bij de uitvoering van de Participatiewet, soms in regionaal verband, samen met verschillende partners: werkgevers, UWV, onderwijs, wijkteams, sociale diensten, andere gemeenten etc.
Meer informatie over taken en verantwoordelijkheden gemeenten: